pollenallergie bij honden natuurlijk genezen

Pollenallergie bij honden natuurlijk genezen

In deze blog neem ik je graag mee in mijn ervaring met pollenallergie bij honden natuurlijk genezen. Mijn eigen eerste hondje had vreselijk veel last van pollenallergie. Daarnaast had ze ook een chronische oogontsteking gekregen door een bepaald medicijn tegen ontstekingen. Hoe ironisch. 

Sindsdien was mijn vertrouwen in de reguliere zorg kwijt. Nu heb ik een oudere hond met spondylose en artrose. Wat je alleen kan ‘ondersteunen’ met natuurgeneeswijzen. Je hebt echt pijnstilling op een gegeven moment nodig. En het wordt niet beter. Daardoor is mijn vertrouwen in de reguliere geneeskunde volledig teruggekomen. Regulier en natuurgeneeskunde horen naast elkaar te leven. Niet tegen elkaar te vechten! 

Kunnen honden ook last hebben van hooikoorts?

Voordat we behandelen hoe we pollenallergie natuurlijk kunnen behandelen, moeten we wel weten waar we naar kijken. Pollenallergie lijkt namelijk op hooikoorts. We noemen het alleen anders. In de vaktermen noemen we het vooral atopie. Atopie betekent ‘omgevingsallergie’. Omdat deze vorm van allergie ook door huisstofmijt bijvoorbeeld kan ontstaan.

Maar om bij de vraag te blijven of honden ook last kunnen hebben van hooikoorts. Is eigenlijk het ‘gewone’ antwoord nee. In de veterinaire medische wereld noemen we het atopie. 

Kan een hond pollenallergie hebben?

Gaan we kijken naar wat het betekent: Hooikoorts betekent dat je last hebt van de pollen van bijvoorbeeld grassen (hooi). Dan ja, honden kunnen ook zeker pollenallergie hebben. Dat is namelijk een vorm van atopie.

Hoe kom je erachter of je hond een allergie heeft?

Heel simpel: Zijn de symptomen aanwezig? Dan mag je het wel speculeren. Een dierenarts kan er echt onderzoek naar laten doen. Zoals bloedonderzoek of een huidonderzoek.

Seizoensgebonden allergie hond

Wanneer jouw hond een seizoensgebonden allergie vertoont. Dan zullen zelfs de meeste dierenartsen niet eens een bloed- of huidonderzoek nodig achten. Bij de veterinaire dermatoloog hebben ze ook mooie schema’s voor welke planten jouw hond dan hoogstwaarschijnlijk allergisch voor is. 

Pollenallergie hond symptomen

Het eerste symptoom hebben we eigenlijk al besproken hierboven: een seizoensgebonden allergie. Elk jaar is er rond een bepaalde tijd jeuk, korstjes, huidschilfers, droge huid, kale huid, etc. Voornamelijk rond de tenen zie je vaak rode huid dat jeukt. Maar je kan ook veel oogvocht zien alsof de ogen ‘iets’ eruit willen werken. 

Hond pollenallergie tips

Pollenallergie bij honden natuurlijk behandelen

De simpelste tips die nog niets te maken hebben met pollenallergie bij honden natuurlijk te genezen zijn: Anti-pollengaas nemen zodat je binnen een fijne omgeving creëert. Denk ook zeker aan een luchtfilter die pollen filtert. Zorg ervoor dat jouw stofzuiger een hepa filter heeft die ook schoongemaakt wordt! 

Wat te doen bij pollenallergie hond?

Begin met de tips zoals hierboven beschreven. Daarnaast kun je ook pollenallergie bij honden natuurlijk ondersteunen. Jeuk kun je verminderen met verkoelende aloë vera gel. (Let er dan wel op dat je echt puur alleen de gel hebt en dat er geen blad bij zit. Want in dit blad zit iets wat laxerend is. Of dat je aloë vera hebt dat alleen geoogst wordt in de hitte zodat het laxerend chemisch goedje er niet in zit.) Ook kun je op plekken waar de hond niet kan likken, een pepermunt zalf aanbrengen tegen de jeuk. Zo kan een havermoutbadje ook helpen tegen jeuk.

Korstjes jeuken ook! Smeer deze in met olie om de korst soepel te houden. Dan trekt de huid minder en zal er ook minder jeuk zijn. Bij wonden kun je heel goed honingzalf, calendulazalf of aloë vera gel gebruiken. Als de wond nat is, gebruik dan geen zalf die lang nat blijft. Maar bijvoorbeeld aloë vera. 

Van binnenuit kun je helpen door middel van planten waar een vorm van antihistamine in zit. Zo kun je pollenallergie bij honden natuurlijk genezen van binnenuit met brandnetelthee. Bouw dit op en houdt dit aan totdat de allergische reactie minder wordt. Eenmaal een theetje geven helpt niet. Het kan dus zijn dat het niet ineens is verholpen. En zorg er ook voor dat je een gepaste dosis geeft!

( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/ .)

Hooikoorts hond homeopathie

Natuurlijk zijn er ook homeopathische middelen die je kan geven. Ik geloof zelf enorm in de klassieke wijze van homeopathie. Daarin gaan we in op het karakter van het dier en de symptomen die jouw dier heeft. Van daaruit gaan we op zoek naar bijvoorbeeld een kruid of maximaal 3 die erbij passen. De moderne homeopathie gaat ervan uit dat sommige middelen helpen bij bepaalde symptomen. En al die symptomen bij elkaar, zorgt ervoor dat je aardig wat homeopathische middelen hebt. Zo kan je een lijst krijgen van wel 21 middelen die je moet geven aan 1 dier. Maar meestal zijn het er een stuk of 6.

Helaas mag ik niks over homeopathie neerzetten per middel omdat het een energetisch medicijn is dat wordt gebruikt voor fysieke klachten. In ons land wordt dit gezien als ‘niet evidence based’. En daarom mag je er ook niet over schrijven. Mocht je graag een homeopathisch consult willen voor jouw huisdier om pollenallergie bij jouw hond natuurlijk te genezen. Vraag dan een consult aan via elo-my.com. Of neem contact met me op.

Pollenallergie bij honden natuurlijk genezen:

Mijn inziens is het lichaam bij een pollenallergie als het ware op hol geslagen. Het maakt te veel bescherming aan, tegen iets wat eigenlijk niet schadelijk is: pollen. Een op hol geslagen immuunsysteem. Dit kun je naar mijn ervaring het beste resetten als het ware met een detox. Welke detox voor jouw hond het beste is, kan heel verschillend zijn. Maar de producten van bijvoorbeeld Puur zijn heel mooi. Je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken zoals mariadistel en paardenbloemwortel. Maar ga niet zomaar dokteren als je geen idee hebt van de doseringen.

Na de detox die je het liefst na de allergie seizoen doet, is het handig om juist te gaan opbouwen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld bijenpollen geven om jouw hond alvast te laten wennen aan pollen. Het mooiste is om jouw hond bijenpollen te geven uit jouw buurt. Zoek daarvoor een imker op en neem gewoon even contact op of er wat bijenpollen zijn die je mag hebben. 

Waarom bijenpollen? Omdat de pollen per omgeving hetzelfde zijn en bijen deze meenemen wanneer ze nectar drinken. Met omgeving bedoel ik +/- 8km van jullie huis. Ga je verhuizen, dan zijn de pollen weer anders en kan de allergie weer terugkomen. Je kunt dan de klachten weer ondersteunen met aloë vera, havermout, etc. En weer opbouwen met nieuwe pollen na een detox.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven